Hvilken træmaling skal du bruge ude og inde?

Som boligejer er der mange gøremål i forhold til vedligeholdelse. Her er træbeskyttelse en af de værre opgaver udendørs. Men også opgaver som forskønne med maling indendørs, er noget de fleste prøver. Og maling til træ når stole, skuret eller andet skal males, skal du selvfølgelig bruge noget godt træmaling.

Hvilken træmaling skal du bruge ude og inde?

Hvor meget træmaling

Hvis du skal male væggene i lejligheden, huset eller andet sted, skal du regne ud hvor mange m2 der skal males på. Med en væg, ganger du bare de to sider i rummet med hinanden for at finde antal. Hvis det er et møbel, er det mere et estimeret gæt.

Når du ved hvor mange m2 der skal bruges maling til, kigger du bare på bøtten. Her står der nemlig, hvor mange kvadratmeter der er maling til i bøtten.

Hvilken maling skal du vælge til udendørs træ?

Hvis du skal have malet det udendørs træværk, bør du stort set altid bruge en grunder først – vel og mærke en grundmaling der er designet til udendørs træværk. Kort fortalt, så beskytter du træet endnu bedre mod fugt og sygdomme, så træet får længere holdbarhed.

Udendørs maling skal vælges mellem transparent, halvdækkede og heldækkende træbeskyttelse eller maling. Forskellen er, hvor meget af træets egen struktur der skal vises.

Heldækkende vil give den bedste beskyttelse og holde længst.

Du skal stort set altid vælge vandbaseret plastakryl maling til træværket. Du kan også bruge terpentinbaseret maling, men det kan ikke bruges ovenpå træ der er blevet behandlet med vandbaseret træmaling.

Hvilken maling til indendørs brug?

Hvis du skal male indendørs træværk, bør du først beskytte med både en grundmaling og også en mellemmaling, før du giver træmalingen. Ved de to lags beskyttelse før malingen, vil det give bedre mulighed for at malingen sidder rigtig fast, da du ikke ønsker misfarvning og afskallet maling indendørs.

Her skal du vælge akrylmaling, som ikke indeholder terpentin. Det gør alkydmaling derimod, men forskellen er dog mest i forhold til at indeholde terpentin under arbejdet.

Maling til indendørs træværk betyder også, at du skal vælge mellem mat eller blank maling. Det blanke giver bedre refleksion af lyset og pæn overflade med høj glans. Den matte træmaling er bedre til at skjule ujævnheder i træet, men mere modtagelig for slid. Den matte type bruges hovedsagelig til lofter og vægge.

Tidligere artikelFå Uvildig Professionel Hjælp med dit Boligkøb
Næste artikelStøt Børnene i Deres Digitale Leg