Er vi reelt enlige eller ej?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ældre Sagen har fået en henvendelse fra et par, der gerne vil vide, hvor meget de kan være sammen, uden at det får indflydelse på deres økonomi. De fortæller:

Vi er et par, der ikke er gift og vi bor hver for sig. Vi bor begge i lejebolig og er almindelige pensionister, og får boligsikring. Og vi har ingen børn.

Hvor tit kan vi være sammen ifølge loven, uden at vores pensionstillæg bliver berørte?

SVAR:

Det er et rigtigt godt spørgsmål, I stiller. Men det er yderst svært at svare på.

Når I bor hver for sig, får I umiddelbart pensionstillæg som reelt enlige. Dvs ca. det dobbelte af det man får, når man er samlevende. Og I får formodentlig boligydelse til hver jeres bolig, som I jo også hver for sig har udgifter til.

Men ifølge loven er det ikke boligformen eller Folkeregisteradressen, der alene er afgørende for vurderingen af, om man er reelt enlig. Det er den enkelte kommune, der skal vurdere, om de to parter har et samliv, hvor de på forskellig måde har en fælles husførelse: Hjælper man hinanden med praktisk arbejde i hjemmet? køber man ofte ind sammen? Laver man mad i fællesskab? Har man økonomisk fordel af samværet?

Det store problem er, at man normalt ikke kan få oplyst i kommunen, hvor ofte man må spise sammen og hvor ofte man må sove hos hinanden eller være på ferie sammen!

Så selv om man er alene om at betale alle de faste udgifter i sin egen bolig, kan man godt ’dømmes’ samlevende, hvis man har ’for meget sammen’, uden at man på forhånd kan få oplyst, hvor grænsen for venskab går!

Vi oplever ofte, at disse regler giver meget stor usikkerhed hos pensionister med hver sin bolig. Det bedste råd er, at bede kommunen om en samtale og få en konkret skriftlig vurdering af relationen.

I Ældre Sagens håndbog Værd at vide kan I læse om, hvornår man regnes for ”reelt enlig” eller ej:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.