Grundreglerne For Vinopbevaring – Gør Det Ordentligt!

Vin tønder

At have en vinsamling, var engang fanatikernes domæne, altså folk med en høj indkomst og plads til store vinkældre. Men i dag er det fanget som et fælles tidsfordriv med den yngre generation.
De fleste begyndende vin-entusiaster beslutter at samle på vin, enten for glæde eller med profit for øje. Selv om det ikke behøver at koste en formue til at begynde med, eller endda opretholde, vil hobbyen kræve en vis investering fra din side – og vi snakker både tid og penge.
Uanset hvor højt dit interesseniveau i vin skulle være, er det afgørende at du tager opbevaring af samlingen seriøst. At eje en vinkælder er således en værdifuld investering.
Vin er letfordærvelige. Hvordan vin opbevares kan have en direkte indvirkning på hver flaske vins endelige smag, farve og karakter.
Som en af de få råvarer, der kan forbedre sig med alderen, vil vin, der er beskyttet under de rette forhold, ældes på lige præcis den måde, som mesteren på vinplantagen havde til hensigt. I modsætning hertil, vil en vin, der opbevares under utilstrækkelige forhold, hurtigt forringes og slet ikke holde sig, uanset hvor god en kvalitet den ellers startede ud med at være.
Det er derfor, at det er absolut nødvendigt at opbevare vin under de mest hensigtsmæssige forhold. På samme måde som vi bruger alle vores sanser til at nyde vin, er de samme sanser også nødvendige for at kunne opbevare vin ordentligt.
Her er de primære faktorer, der er relevante for opbevaring af vin, og giver den mulighed for at nå sit fulde potentiale.

1. Hold rummet mørkt

Stærkt direkte sollys, eller endda glødelamper, kan have en negativ indvirkning på vinens smag, som følge af for tidlig aldring. Solens UV-stråler kan nedbryde vinen, og få den til at ældes for hurtigt. Hvis du kigger på en Amarone vinflaske, og de fleste vinkølere, vil du kunne se, at de er tonet med mørkt farvet glas, der i de fleste tilfælde UV-filtre indarbejdet, for lige præcis at beskytte vinen. Men det giver ikke nødvendigvis fuldstændig UV-beskyttelse. Så opbevar dine vine i mørke, kælderlignende forhold, som i en vinkælder eller et specielt indrettet vinkøleskab.

2. Hold det køligt, men ikke for køligt

Desværre har ustabilitet i temperatur og luftfugtighed beskadiget mange gode vinsamlinger. Den største fjende for vin er varme. Af alle lagringsfaktorer, der vil påvirke din vin negativt, er den svingende temperatur den mest skadelige. Dramatiske udsving i temperaturen vil skade vinen og korken. Med hver temperatursvingning kan luft udefra risikere at sive ind i flasken, hvilket får vinen til at miste sin friskhed.
Det ideelle temperaturområde er mellem 10°C og 13°C, med optimal vinopbevaring lige omkring 12° C. For varme temperaturer, højere end 13°C, vil modne en vin hurtigere eller for tidligt, og dermed mister den sin smag og balance. Det resulterer i en flad aroma og smag. Hvis du opbevarer vinen for koldt, kan dine vine fryse, hvilket kan betyde at den udvider sig så korken skubbes ud og beskadiges. Dette vil igen tillade mere ilt at komme i kontakt med vinen, hvilket reducerer vinens delikate og komplekse smag.